Harriëtte van Helden

Wat is de definitie van Curvy voor jou? Is er volgens jou een verschil tussen PlusSize en Curvy?

Curvy wil voor mij rondingen zeggen. Dat kan evenzogoed een dunne dame zijn t/m xxxxl. Gevoelsmatig gaat het wel om wat 'rondere'  vrouwen dan wat je normaal gesproken in de media ziet. Toch wil ik vrouwen eigenlijk niet uitsluiten. Plussize is voor mij wel wat anders ja. Plussize zijn voor mij vrouwen vanaf maatje 44 ongeveer. Curvy kan zoals ik al zei, in feite iedereen zijn.

 

Van 0 tot 10 in hoeverre accepteer jij jou curves. 0 is helemaal niet, 10 is helemaal. Hoe kom je op dit cijfer en is dit ooit anders geweest?

Ik geef het een 8. Oh ja, het is vaak anders geweest, het wisselt een beetje, al zit er de laatste jaren vooral een stijgende lijn in, en heb ik me godzijdank NOOIT lelijk gevoeld. Ik heb in de loop der jaren veel prachtige vrouwen zichzelf  zien kraken, op een of andere manier heb ik altijd vooral de mooie dingen aan mezelf gezien. En daar ben ik blij om aangezien ik toch onzeker genoeg was omdat ik nu eenmaal een maat had die niet bepaald geaccepteerd werd. Zoveel ouder ik wordt, en zoveel meer ik aan mezelf gewerkt heb, zoveel meer heb ik geleerd mezelf te accepteren zoals ik ben. De enige reden dat het geen 10 is, heeft te maken met het feit dat ik graag nog verder wil afvallen. Niet voor de looks, maar voor mijn gezondheid.

 

 

1/3

Worden jou curves door de maatschappij geaccepteerd. Hoe merk je dat. Of juist niet?

Lang niet altijd, maar op een of andere manier zie ik het zelden als iemand me afkeurt qua looks. Als iemand me niet graag ziet moet hij/zij lekker de andere kant opkijken. Natuurlijk merk ik het wel eens, en negatieve reacties zijn niet leuk, maar de tijd dat mij dat een tik gaf ligt ver achter me. Gelukkig zie ik op dit moment steeds meer positieve dingen veranderen in modeland en in tijdschriften en daar ben ik HEEL blij om. Ik wil graag dat jonge meiden een reëler beeld voorgeschoteld krijgen.


Welke boodschap wil jij uitdragen met dit project en wie zou je willen bereiken?
Hou van jezelf. Een ieder die niet van je kan houden zoals je bent, is jou en een plaatsje in je leven niet waard.


Wat is in 1 zin jou levensmotto of quote?
Live, laugh & love!
Leer van je verleden, verheug je op je toekomst, leef NU!

 

Is er qua inzicht en/of zelfbeeld iets voor jou verandert na dit project?
Ik voel me sindsdien meer relaxed voor de camera. De manier zoals Milton & Rebecca ons door de shoot heen hielpen is een enorme steun geweest. En natuurlijk, alle gave, lieve en zeer positieve reacties op de foto's zijn natuurlijk erg lekker voor mijn zelfvertrouwen. Al was daar al niet veel mis mee.

Het meedoen aan dit project is een enorme verrijking voor mij persoonlijk geweest. Ik heb er prachtige vrouwen ontmoet. Ik vind dat we met z'n allen iets prachtigs neergezet hebben, waarop we stinkend trots op mogen zijn. Ik hoop dat we hiermee vrouwen die onzeker zijn over hun uiterlijk, een zetje geven met meer vertrouwen, en vooral meer respect en liefde voor zichzelf, naar zichzelf te kijken en de wereld tegemoet te treden.
Het is expliciet niet mijn bedoeling overgewicht te verheerlijken. Ik wil niet uitdragen dat alleen volle vrouwen mooi zijn, ik wil uitdragen dat IEDERE vrouw (en man) er mooi uit kan zien. Dat als je lekker in je vel zit, je vanzelf al meer uitstraalt, en dat size dan really doesn't matter. Zinnen als 'mannen willen echte vrouwen en geen zak botten' zul je van mij niet horen, dat vind ik net zo respectloos als dat iemand mij de grond in boort. Anderen behandelen en benaderen zoals ik zelf behandeld en benaderd wil worden is een van de dingen die ik nastreef. En daar past zo'n attitude niet bij.

 

Door de shoot heb ik nogmaals bevestigd gekregen dat ik dit soort dingen gewoon geweldig vind om te doen. Ik vind het heerlijk om te tutten, om mooie kleding uit te zoeken en met anderen iets moois neerzetten. Ik hoop dat ik nog vaker shoots zal kunnen doen, en ben blij dat het modellenwerk qua modeshows nog steeds lekker loopt.
Ik wil iedereen heel, heel erg bedanken voor de geweldige dag, hij was om voordat ik er erg in had. Milton en Rebecca voor de geweldige gastvrijheid, en jullie fijne manier van werken. Maar natuurlijk ook stylistes en visagistes en de andere modellen. Jullie zijn geweldig!

 

Is er iets dat je geleerd of overwonnen hebt door dit project?
Ik had een bepaalde verlegenheid voor de camera, veroorzaakt doordat ik vaker 'raar' op een foto stond. Dat is weg.